Гостьова лекція з дисципліни «Основи програмування та алгоритмічні мови»

25 вересня 2024 року викладачем циклової комісії кібербезпеки, інженерії програмного забезпечення та комп’ютерного дизайну Ганною КРАЛІНОЮ була проведена гостьова лекція для здобувачів освіти 580-ІПЗ-2 з дисципліні «Основи програмування та алгоритмічні мови» відповідно до затвердженого графіку проведення гостьових лекцій. 

На заняття, тема якого «Аналіз застосування БпАК в збройних конфліктах», було запрошено доповідача КАШКЕВИЧ Світлану Олександрівну, здобувача наукового ступеня доктора філософії. Сфера наукових інтересів: безпілотні літальні апарати, проведення наукових та прикладних досліджень в сфері розробки та модернізації БпАК для потреб сил оборони. Доповідь для гостьової лекції підготував начальник відділу досліджень роботизованих систем військової частини А4629 доктор технічних наук, старший дослідник,  полковник ШИШАЦЬКИЙ А.В. 

Доповідач ознайомила здобувачів освіти з інформацією про розвиток технологій БпАК, який привертає увагу як військових, так і цивільних дослідників. Збільшення кількості БпАК у повітряному просторі ставить перед науковою спільнотою завдання розробки надійних методів їх детекції, класифікації та прогнозування поведінки. Нині це один з ключових чинників, що безпосередньо наближає Україну до перемоги та дає змогу зберегти безліч життів. Також студенти групи як майбутні фахівці в галузі розробки програмного забезпечення були ознайомлені з програмним забезпеченням БпАК, яке, як правило, має модульну структуру і включає до свого складу набір драйверів, обробників переривань від зовнішніх пристроїв і таймерів, програмні модулі, що реалізують алгоритми навігації та управління, а також програму диспетчер, що контролює виконання циклограми роботи апарату. 

В заключній частині заняття КАШКЕВИЧ Світлана відповідала на численні запитання здобувачів освіти стосовно аналізу застосування БпАК та створення відповідного програмного забезпечення.